Mi az őssejt?


ŐssejtKorlátlan számú osztódásra, megújulásra képes, nem specializálódott sejtek, amelyek aszimmetrikus osztódás révén önmagukhoz hasonló sejteket képeznek és emellett elkötelezett utódsejteket is létrehoznak.
A fogantatás után a petevezetékben, a méh felé vándorló és osztódó, majd ott beágyazódó magzatkezdemény még "mindenre képes" sejtekből áll.
A magzati fejlődés 15. napján kezdődik meg e sejtek specializálódása ideg-agysejtekké, izomsejtekké, bőrsejtekké, stb. E sejtekben a genetikai anyag (DNS) különböző szakaszai lépnek működésbe, s így válnak képessé a szervek és szövetek speciális feladatuk ellátására. Ennek az az ára, hogy elvesztik "mindenre képes" esélyüket.
A magzati fejlődés során azonban megmarad néhány ilyen "mindenre képes" sejt, ezeket szöveti őssejteknek (hemopoetikus) nevezzük, melyek születéskor a köldökzsinórvérből kinyerhetőek.
Kétféle őssejtet különböztetünk meg: embrionális és felnőtt őssejtet. A felnőtt őssejt és az embrionális őssejtek nagyon hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek csak a felnőtt őssejteket nehezebb a csontvelőből kinyerni (izolálni).


Az őssejt útja...


ŐssejtŐssejtFelnőtt korban az őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatóak. A szöveti őssejtek folyamatosan osztódó vagy éppen nyugvó állapotban vannak jelen. Legnagyobb mennyiségben a csontvelőben találhatóak meg.
Ha egy szerv nem működik optimálisan, vagy valamilyen módon sérülést szenved és sejtpótlásra van szüksége, akkor üzenetet küld a csontvelőbe, amely felismeri az információt, és küldi az őssejteket.
Az őssejt kilép a csontvelőből, bekerül a véráramba, eljut a szervekhez, és a szerv sejtjévé válik.
Ha egy szerv nem működik optimálisan, akkor egy speciális hírvivő anyag segítségével üzenetet küld a csontvelőbe, amely felismeri az információt, és küldi az őssejteket. Ezeknek oda kell jutniuk a megfelelő szervhez, felismerni azt, és a szövet sejtjeivé válni. Amikor a "célterületre" érkezik, kihasználja osztódási képességét és a másolatát továbbküldi, ő maga pedig beépül, és a szerv sejtjeivé válik. Ezáltal a szerv képes megújulni, funkcióit megőrizve egészségesen működni.


Kinek és miért?


Magzati és gyerekkorban, a szervek kifejlődésének, növekedésének idején az őssejtek feladata könnyen meghatározható. Ám azt kevesen tudják, hogy felnőtt korban is konkrét "küldetésük" van. Mivel ezek olyan sejtek, amelyek szinte mindenre képesek (hiszen bármilyen más sejtté képesek átalakulni), azt is meg tudják oldani, hogy egy elhalt vagy elöregedett sejtet az adott szövetben pótoljanak. Ezáltal az őssejtek fenntartanak egyfajta állandó és nélkülönözhetetlen regenerálódási folyamatot. Igen ám, de a kor előrehaladtával a szervezet őssejttermelése csökken. Ezért annak érdekében, hogy tudjuk, hányadán állunk, érdemes rendszeresen megméretni az őssejtszámunkat. A vérben keringő őssejtek számának megállapítására ma már korszerű lehetőség kínálkozik. A vizsgálat eredményéből pedig megismerhetjük szervezetünk megújulási képességét. Egy ilyen jelzőszám esetleg információkat nyújthat arról, szervezetünkben kialakulóban van-e valamilyen betegség. Mivel az őssejtek jelentik szervezetünk megújulási, regenerálódási bázisát, az őssejtszint csökkenése számos betegség kialakulásának a kezdete, illetve az előjele lehet, míg a magas őssejtszám éppen ennek az ellenkezőjére utal. Tény, hogy minél magasabb szervezetünk őssejtszintje, annál jobb az egészségi állapotunk.


Hogyan?


Őssejt kapszulaAz őssejtszint csökkenésének visszafordítására napjainkban kevés megoldás kínálkozik, ám egészséges életmóddal, tudatos táplálkozással segítséget tudunk nyújtani szervezetünknek a regenerálódásban.
Manapság már több klinikán van lehetőség őssejtkezelésekre, az eljárásokkal pedig csodálatos eredmények érhetőek el a gyógyászatban. Megfelelő táplálékbevitellel, illetve olyan tápszer alkalmazásával, amelynek segítségével az őssejtek száma növelhető, majd eljuttatható a szervezet megfelelő pontjára, hogy ott kifejtség jótékony hatásukat, mi magunk is képesek lehetünk befolyást gyakorolni szervezetünk őssejtszintjére, és ezáltal egészségi állapotunkra.Kosár

A kosár tartalma:

A kosár üres.

Minden 15 000 Ft feletti rendelés esetén a kiszállítás INGYENES!

Keresés

Őssejt kapszula

Őssejt kapszula - őssejt szaporító 

Olimpiq StemXCell

Az Olimpiq StemXCell segítségével naponta legalább 75%-al több őssejtje lehet! A legjobb őssejtterápia, ha a saját egészséges, aktív őssejtszámunkat növeljük. Ezeket a sejteket a testünk ismeri és az önregeneráció alapját képezik.

Őssejtekről általában

Korlátlan számú osztódásra, megújulásra képes, nem specializálódott sejtek, amelyek aszimmetrikus osztódás révén önmagukhoz hasonló sejteket képeznek és emellett elkötelezett utódsejteket is létrehoznak.